SPEŁNIENIE MARZENIA TATY CZYLI ZUPA WĘGIERSKA GULASZOWA

   Kilka dni temu Wampirzy Tata poprosił żebym spełniła jego trzy marzenia kulinarne bo dawno nie przygotowywałam tych potraw.
Pierwsze, to sałatka warzywna. 
Drugie – fasolka po bretońsku.
Trzecie – zupa węgierska.
Wykorzystałam nieobecność Wampirzątek w sobotę, zabrałam się do pracy.
Do przygotowania zupy potrzebne mi było:
1,2 kg mięsa wołowego gulaszowego,
20 – 30 dag boczku wędzonego, który pokroiłam na cząstki,
2 litry wywaru warzywnego, do którego użyłam marchewkę pokrojoną w plasterki, pietruszkę, por i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól,
2 cebule pokrojone w kostkę lub w piórka,
czosnek (ile kto lubi),
4 czerwone papryki, 2 żółte,
1 litr przecieru pomidorowego,
ziemniaki pokrojone w kostkę,
przyprawy: sól, papryka ostra, papryka słodka, kminek mielony.
Najpierw ugotowałam wywar warzywny. 
Na patelni usmażyłam boczek. Na tłuszczu, który wytopił się z boczku usmażyłam wołowinę z cebulą i czosnkiem. Dodałam do wywaru i zalałam przecierem pomidorowym.

Paprykę przekroiłam na pół, oczyściłam z nasion i wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na funkcję grill. Robię tak żeby zdjąć skórę. Nie lubimy farfocli ze skór pałętających się po talerzu. Paprykę wyjmuję gdy skóra się przyrumieni. Wkładam do garnka i hartuję zimną wodą. Skóra schodzi pięknie i szybko. Nie radzę „przeciągać” papryki, bo puści sok i się zwyczajnie ugotuje. Trudno wtedy ją obrać i szkoda tego soku bo przecież on daje smak papryki potrawie.

Kroję paprykę w kostkę i wrzucam do gara. Przyprawiam solą i papryką. Duszę pod przykryciem około godziny. Mięso musi być miękkie. Lubimy zupę węgierską następnego dnia kiedy smak wszystkich składników się połączy. Dlatego dopiero następnego dnia, przed podaniem, dokładam ziemniaki pokrojone w kostkę.
Zupę można podać z białym pieczywem. 
Smacznego.  
P.s. zdjęcia są zaparowane – niestety fotograf ze mnie dupny.

Jedna odpowiedź do “SPEŁNIENIE MARZENIA TATY CZYLI ZUPA WĘGIERSKA GULASZOWA”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *